Що е то пасивна къща?

Знаете ли какво е пасивна къща? Едва ли предполагате, че тя е усъвършенстван модел на нискоенергийния дом.

Дори и в България, пасивните къщи навлизат с бавни, но сигурни темпове, а все повече хора се ориентират към устойчиви решения, както за апартамента, така и за къщата. Но какво точно означава думата „пасивна“ тук? Тайната се крие в детайлите и в перфектната симбиоза между тях, която изгражда едно домакинство, което пести енергия и има минимално влияние върху околната среда. В случая, енергоспестяващите уреди, металните стълби и стоманени покриви съвсем не са достатъчни, за да превърнат един дом в пасивен. Всъщност, домакинствата, без значение, дали се намират в апартамент или къща, получават сертификат за пасивност, единствено, ако отговарят на строги изисквания.

За разлика от нискоенергийните домове, които се отличават само с добра топлоизолация, дебели прозорци и възобновяеми източници, пасивната къща трябва да има разход на течно гориво максимум 1,7 л. на кв. м. годишно. Пасивният дом има минимален брой отоплителни уреди и разчита на изцяло на пасивни източници за получаване на енергията си. такива са слънчева енергия, отделена топлина от уреди, като към тях се добавя и перфектната въздухоплътност. Максималното годишно потребление на енергия трябва да е 15 kWh на кв. м.

Имайте предвид, че дори да живеете в апартамент, то при саниране с подходящи материали, също може да се постигне пасивен дизайн. Разбира се, топлоизолацията, вентилацията и отоплението трябва да отговарят на стриктни стандарти.

Един пасивен дома гарантира изключително намаляване на разходите в дългосрочен план, а високата инвестиция се връща многократно и се превръща в модерен и ефикасен начин да се интегрира устойчивия дизайн в строителството.

Хората, които четата тази статия, имат интерес и към гидероси.

2019-07-18T16:23:06+00:00 февруари 28th, 2017|0 Comments